Yozgat’ın yöresel lezzetlerinden olan ve özel olarak hazırlanan hamuru ile birlikte yutulan arabaşı çorbası, kış mevsiminin gelişiyle sofraların baş tacı haline geldi. Av hayvanlarının, hindi, kaz veya tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile özel olarak hazırlanmış soğuk hamurun buluştuğu arabaşı, hem şifa deposu içeriği hem de leziz tadıyla 7’den 70’e herkesten tam not alıyor.
Yozgat’ta asırlardır devam eden arabaşı geleneği özellikle uzun kış gecelerinde yapılan ev ziyaretlerinde ikram ediliyor. Arabaşı geleneği vatandaşları bir araya getirerek birlik ve beraberliğin artmasına vesile oluyor.
Kış mevsiminde gribal enfeksiyonlara karşı vücut direncini artırmasıyla da bilinen arabaşı çorbası, Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından uygulama mutfağında yapıldı.
Arabaşı çorbası ve hamurun yapımının inceliklerini anlatan Tuğba Yılmaz, arabaşının Yozgat’ın yöresel lezzeti olduğunu ve kış mevsiminde tüketildiğini söyledi.
“UZUN KIŞ GECELERİNİN VAZGEÇİLMEZİ”
Vatandaşlardan Ferhat Erdem ise arabaşı yemeğinin Yozgat’ın kültürü olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de birkaç ilde çorbası yapılıyor ama Yozgat’taki çorbanın yapılışı ve hamuru çok farklı. Yozgat kış memleketi, biz ekim ayında sonra ne zaman kar yağacak ve arabaşı yutacağız diye heyecanla bekliyoruz. Arabaşı içilmez yutulur, buraya gelen misafirlerimize şiddetle öneriyoruz, arabaşı ikram ediyoruz. Yozgat kültüründe arabaşı uzun kış geçelerinin vazgeçilmezidir. Kuşaktan kuşa aktarılan bir kültür, gelenektir. Arabaşı bahanedir aslında önemli olan birlik beraberlik sosyalleşmedir” diye konuştu.
ÖĞRENCİLER UYGULAMA MUTFAĞINDA YEMEKLERİN PÜF NOKTASINI ÖĞRENİYOR
Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Mehmet Vurmaz da, Öğrencilerinin Türk ve Dünya mutfağı yemeklerini öğrendiklerini söyleyerek, “Öğrencilerimiz uygulama mutfağında öğretmenlerimiz öncülüğünde yemeklerin püf noktalarını öğreniyorlar. Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra hem lise diploması hem meslek hem de usta öğreticilik diploması alıyorlar. Okulumuzda aralık ayı ile birlikte yöresel yemeğimiz olan arabaşıyı öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz 15 günde bir hazırlıyor. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz arasındaki birlikteliği sağlamak maksadıyla arabaşı yemeğimizi hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://www.haber7.com/kultur/haber/3371594-bu-corba-baska-corba-icilmiyor-adeta-yutuluyor
Bir yanıt yazın