Düşmana nefes aldırmayacak: İşte Türkiye’nin milli katmanlı hava savunma sistemi!

Türkiye uzun yıllardır hava sahasını ve çeşitli birliklerini korumak için milli hava savunma yapısını güçlendirmekte. Bu doğrultuda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine bazı sistemler kazandırıldı. Sistemlerin bir kısmının geliştirme ve üretim çalışmaları ise devam ediyor.

Kısa menzil ve alçak irtifada özellikle seyir füzeleri gibi alçaktan ve çoklu tehditlere karşı namlulu sistemler kritik bir konumda.

Bu kapsamda KORKUT ve 35 mm AİC ile tevcih edilen uçaksavarlar envantere girmiş olup üretimleri sürmektedir. Yine alçak irtifa için, tek er tarafından kullanılabilen SUNGUR MANPADS ve HİSAR-A+ sistemleri envantere girmiş seri üretimleri ile ilgili çalışmalar yürütülmektedir.

Orta menzilde koruma sağlayacak olan HİSAR-O+ sisteminin ilki envantere girmiş ve seri üretim çalışmaları devam etmektedir. HİSAR O+’ın RF güdümlü versiyonu HİSAR O+ RF ile ilgili çalışmalar da devam etmektedir. Buraya kadar bahsedilen sistemler Kara Kuvvetleri Komutanlığı için geliştirilmiştir.

HİSAR-O+ RF ve devamındaki sistemler ile deniz ve hava kuvvetleri de milli hava savunma sistemleri ile tevcih edilecektir. Uzun menzilde SİPER Blok 1 ve SİPER Blok 2 için çalışmalar devam etmektedir. Gelecekte Blok 2 üzerinden taktik balistik füze önleme kabiliyetine de haiz Blok 3 versiyonunun ortaya çıkması beklenmektedir.

KORKUT

KORKUT Sistemi, hareketli unsurlar ile mekanize birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir hava savunma sistemidir. KORKUT Sistemi, 3 Silah Sistemi Aracı (SSA) ve 1 Komuta Kontrol Aracı’ndan (KKA) oluşan takımlar halinde görev yapmaktadır. KORKUT-SSA, yine ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmatı atma kabiliyetine sahiptir.

Parçacıklı Mühimmat; 35 mm hava savunma toplarının görevlerini havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi güncel hava hedeflerine karşı etkin olarak icra edebilmelerine imkan sağlamaktadır KORKUT, FNSS üretimi ZPTP platformu üzerine kurulmuştur. Silah ise MKEK üretimidir. KORKUT’un menzili 4-10 km arasındadır.

SUNGUR

SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, muharebe sahasında ve geri bölgede bulunan hareketli/sabit birlik ve tesislerin kısa menzilli hava savunmasında kullanılacak, hava savunma füze sistemdir.

SUNGUR, farklı platform entegrasyonlarına uyumlu şekilde tasarlanmıştır. Sungur MANPADS 8 km menzil ve 4 km irtifaya sahiptir. Buna ek olarak SUNGUR’un farklı insansız hava araçlarına entegre edileceği de bilinmektedir.

HİSAR-A+

Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize hareketli birliklerin hava savunma görevini icra etmektedir. Sistem her türlü arazi şartında hareket etme, hızlı mevzi değiştirme, kısa reaksiyon süresi, dik atım kabiliyetleri ile 360° koruma yeteneğine sahiptir.

Sistem herhangi bir unsura ihtiyaç duymadan hedefleri önleme kabiliyetine sahiptir. Radar, elektro optik sensörler, komuta kontrol, atış kontrol unsurları, haberleşme unsurları ve füzeler tek bir zırhlı paletli araç üzerinde bulunmaktadır.

Ayrıca takım halinde ve üst komuta kontrol unsurları ile çalışma yeteneği de bulunmaktadır. HİSAR-A+ füzesi yüksek manevra kabiliyeti ve çift darbeli motor teknolojisine sahiptir. HİSAR-A+ füzesi 15 km menzile, 10 km irtifaya sahiptir.

HİSAR-O+ VE HİSAR-O+ RF

Yerli ve Milli imkânlarla geliştirilen HİSAR O+ Sistemi dağıtık ve esnek mimari yeteneğiyle nokta ve bölge hava savunma görevleri icra etmektedir. HİSAR O+ Sisteminin batarya ve tabur yapılarında teşkilatlanma alt yapısı bulunmaktadır. Sistem; Atış Kontrol Merkezi, Füze Fırlatma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Radarı, Elektro Optik Sistem, Kızıl Ötesi Arayıcı Başlıklı Füze ve RF Arayıcı Başlıklı Füze unsurlarından oluşmaktadır.

HİSAR-O+ sistemi standart olarak batarya seviyesinde 18 (3 atıcı araç), tabur seviyesinde 54 (9 atıcı aracı) önleme füzesi bulundurmaktadır. Savaş uçağı tespit ve takip mesafesi 40-60 km olan sistem >60 hedef takip edebilmektedir. Sistem IIR güdümlü füzeleriyle 25 km, RF güdümlü füzeleriyle tahminen 25-35 km bandında azami menzile sahiptir.

SİPER

SİPER Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından ülkemizin uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılmıştır ve ASELSAN A.Ş., ROKETSAN A.Ş. ve TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı tarafından yürütülmektedir. Gerçekleştirilen test ile uçuş koşulları altında veri toplanarak, bu verilerin projenin ilerleyen aşamalarında yapılacak faaliyetler kapsamında kullanılması hedeflenmektedir.

SİPER Projesi kapsamında Ürün-1 sisteminin kabul faaliyetlerine ilişkin çalışmalar yürütülürken, Ürün-2’nin Sistem/Alt Sistem Geliştirme ve Test Aşaması da paralelde devam ediyor. SİPER Ürün-2, Ürün-1 ile aynı yer sistemlerine (radarlar, komuta kontrol, füze fırlatma sistemi, haberleşme sistemleri) sahip olup Ürün-2 füzesi daha uzun menzilde ve irtifada etkilidir. SİPER füzeleri sırasıyla tahminen şu menzillere sahiptir, SİPER Blok 1, 70-100 km menzil, SİPER Blok 2, 120-140 km menzile, SİPER Blok 3, 180+ km menzile sahiptir. Tahmini irtifaları ise 18-30 km arasındadır.

KAYNAK: DEFENCETURK

Kaynak : Haber7

Kaynak Url : https://www.haber7.com/ekonomi/haber/3367111-dusmana-nefes-aldirmayacak-iste-turkiyenin-milli-katmanli-hava-savunma-sistemi


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir