Bloomberg HT’ye konuk olan Hafele Türkiye ve Bölgesi İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, mobilya sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi.
Hafele için 2024’ün nasıl geçtiğini anlatan Uytun, ürün gamını sürekli geliştirdiklerini ve satışlarının euro bazında büyüdüğünü söyledi. Pazarın küçüldüğünü fakat Hafele olarak pazar paylarının arttığını belirten Uytun, “Bu da dönemsel, çok hızlı da bir düzelme beklemiyorum. Yani genel ücret seviyeleri ve faiz düzeyleri ile maaşlı kesimin ev alması şu anda çok mümkün değil. Ev almaları için faizlerin düşmesi lazım, faizlerin de düşmesi için enflasyonun düşmesi lazım. Dövizin enflasyona çıpasında döviz daha az enflasyon daha çok olduğu için ihracatta her sektör zorlanıyor. Tekstil zorlanmaya başlamıştı, şimdi de mobilya zorlanmaya başladı” dedi.
Döviz kuru arttığı kadar fiyat artırdıklarını söyleyen Uytun, enflasyonun fiyatlar üzerindeki etkisini şu sözlerle özetledi:
“Enflasyonun ürün üzerindeki etkisi kadar yani kendi adımıza en minimum fiyat artışlarında tutuyoruz. Zaten pazarın zorlandığı bir yerde yüksek fiyat artışları çok zekice değil, hem de doğru değil. Ancak gel gelelim enflasyon bir gerçek ve her ay maliyetin arttığı da bir gerçek.
Bizde fiyat artışları yüzde 40’ın altında. Şimdi herhangi bir ürün için insanlar almaya devam ettiği sürece onun fiyatı düşmez. Maliyetlerdeki artış ama talepteki dönemsel düşmeyi ele aldığınızda şirketler gittikçe daha az zam yapacak eminim.”
Uytun, şirketin ihracat performansı hakkında yaptığı değerlendirmede, “Mobilya çok ciddi bir şekilde İngiltere, Amerika pazarına açılmaya başladı. Bu hiç olmazdı, hep Afrika’nın kuzeyi, Irak ve bölgesi olurdu. TOBB’un çok ciddi teşvikleri ve destekleri var. Özellikle büyük pazarlarda Türk üreticiler ciddi şekilde aylık büyüme içindeler. Türkiye’de mobilya çok kaliteli olmaya başladı. Tasarım ve üretim gücü çok fazla. Markalar çok gelişti.” ifadelerini kullandı.
“Bu kriz daha yavaş geçeceğe benziyor”
Türkiye’de üretim yapanlar için kısa vadede ihracat dışında çok bir şey beklememek gerektiğini belirten Uytun, “Türkiye krizlerinde tipik bir şey var; ani iner ve çıkar fakat bu kriz daha yavaş geçeceğe benziyor. Ben bu enflasyon sorununun 6 ay içinde biraz daha düzeleceğini bekliyorum. Dolayısıyla yatırım ortamı da tekrar düzelecektir. Sonuçta bu enflasyon belasından kurtulmamız lazım.” dedi.
Türkiye’deki gayrimenkul pazarı hakkında değerlendirmede bulunan Uytun şu ifadeleri kullandı:
“Şimdi Avrupa pazarında da gayrimenkul pazarı iyi gitmiyor, Çin’de de oldukça kötü, Vietnam’da da, Amerika’da da kötü gidiyor. Yani konut sektörü dünyada da duruyor. Ama gel gelelim Arap Yarımadası’nda ve petrol zengini ülkelerde bu böyle değil. Azerbaycan’da da durum böyle değil. Buralarda diğer bölgelerin tersine sektör çok canlı. Arap sermayesi çok ciddi şekilde ülkelerini yeniden yapılandırıyor. O yüzden bütün dünyanın gözü oralarda. Canlı ve aktif bir pazar var. Türkiye’de de talep artıyor fakat erteleniyor şimdilik. İç piyasa enflasyonun arttığından durgun ama sonra çok hızlı toparlanacaktır. Türkiye’de KKM’den dönen para konuta yatırım yaptı. Türkiye’de talep var sadece paraya ulaşım.”
Bloomberg HT
Kaynak URL https://www.bloomberght.com/hafele-turkiyeuytun-mobilya-sektoru-ihracat-tarafinda-zorlanmaya-basladi-2359319
Bir yanıt yazın