Hazır giyim ve ayakkabı sektörü devletten destek istedi

Hazır giyim ve ayakkabı sektörü iç pazarla birlikte dış pazar satışlarında da yaşanan düşüşe karşı çözüm önerilerini ve taleplerini açıkladı.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ile Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya’nın katıldığı üçlü toplantıda, hammadde ve yarı mamul ithalatında uygulanan ek vergi oranlarının acilen düşürülmesi istendi.

BMD, TASD ve TGSD başkanlarının buluşmasında ilgili kurumlardan ortak beklenti ve talepler şöyle sıralandı:

Yan sanayici için gerekirse farklı bir teşvik mekanizması geliştirilmeli. Kayıtlı çalışan üreticiye, markalara ve Türkiye’nin yurt dışındaki imajına da zarar veren sahte ve kayıt dışı üretimle mücadele daha kararlı bir şekilde yürütülmeli. Satışların düşmesine paralel olarak finansman ihtiyacı artan ya da bu zor koşullara rağmen yatırım yapmayı planlayan, teknolojisini yenilemek isteyen firmalar için uzun vadeli ve düşük faizli finansman imkânları geliştirilmeli. Dolayısıyla tüm ticari ve sanayi gayrimenkullerde kira artışı ile ilgili düzenleme gözden geçirilmeli.

TGSD Başkanı Kaya: Kamunun desteği toparlanma sürecini hızlandırır

Toplantıda sektör temsilcilerinin kamudan destek talebi dikkat çekti. TGSD Başkanı Kaya, kamudan öncelikli beklentileri arasında bölgesel asgari ücret uygulamasına geçilmesi, asgari ücret desteği verilmesi, sektörün 4-5 yıllık dönüşüm sürecini finanse edebilmesi için uygun koşullarda orta vadeli krediler sağlanması, ihracatta özel kur uygulamasına geçilmesi, sektörü etkileyen ithalatta yüksek koruma önlemlerinin kademeli olarak azaltılması ve kaldırılması ile iş gücü maliyetleri üzerindeki SGK yüklerinin azaltılmasının yer aldığını belirtti.

TASD Başkanı İçten: Çin ile aramızda bir çift spor ayakkabı maliyetinde 3,9 dolarlık fark var

Türkiye’nin Asya’daki rakiplerine göre çok pahalı kaldığını söyleyen TASD Başkanı İçten ithalatta vergilerin makul seviyelere indirilmesi gerektiğini ifade etti.

İçten, “Bir çift spor ayakkabı için kullanılacak malzemeyi hesapladığımızda Çin ile Türkiye arasında 3,9 dolarlık fiyat farkı oluşuyor. Mevcut koşullarda işçilik maliyetlerini düşürme imkânı yok. Dolayısıyla en azından hammadde ve yan sanayi tedarikinde ayakkabı üreticisinin eli rahatlatılmalı, ithalatta yüzde 100’ü aşan vergiler makul seviyelere indirilmeli.

BMD Başkanı Öncel: Kiralar dolar bazında yüzde 32,11 arttı

Toplantıda BMD Başkanı Sinan Öncel de perakendeciler için yüksek kiralara dikkat çekti.

Öncel, 10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaştıklarını, son bir yılda kiralarda dolar bazında yüzde 32,11 artış olduğunu söyledi.

Ciro kirasının uygulandığı mağaza için rayiç bedel üzerinden uyarlama davası açılmaması gerektiğini düşündüklerini belirten Öncel, “Fahiş kira artış talepleri ve hammadde ithalatında uygulanan yüksek vergiler başta olmak üzere tüm maliyet artışları er veya geç fiyatlara yansıyor ve enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkiliyor” dedi.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/hazir-giyim-ve-ayakkabi-sektoru-devletten-destek-istedi-2358820 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir