Amazon, robotik girişim Glacier ile işbirliği yaptı

HANDE BERKTAN

Amerikan perakende devi Amazon, paket atıklarını takip etmek için geri dönüşüm odaklı robotik yapay zeka firması Glacier ile işbirliğine gitti. San Francisco merkezli geri dönüşüm firması Glacier, özellikle geri dönüştürülmüş malzemelerin ayrıştırılmasını kolaylaştıracak teknolojiyi geliştiriyor.

“Amerikalılar her hafta, 1.4 milyon ton atığı geri dönüşüme gönderiyor”

Glacier’e göre Amerikalılar her hafta geri dönüşüm tesislerine 1,4 milyon ton atık gönderiyor. Kurucu ortaklar Rebecca Hu ve Areeb Malik, çevresel kritik sorunları çözmek için yapay zekaya dayalı robotik teknolojileri geliştirdiklerini belirttiler.

Online perakende devi Amazon çok fazla çöp üretiyor. Tam olarak ne kadar olduğu bir tartışma konusu. Şirket, 2021 yılında ambalajlarında 214 milyon pound kadar tek kullanımlık plastik kullandığını açıkladı. Kâr amacı gütmeyen okyanus koruma şirketi Oceana ise bu rakamı yaklaşık 700 milyon pound olarak belirledi. Şirket, iddialı 2040 net sıfır karbon emisyon hedefine bakarken bu cephede ilerleme kaydediyor.

“Amazon, döngüsel tedarik zincirini oluşturmayı hedefliyor”

Amazon İklim Taahhüdü Fonu Müdürü Nick Ellis, “Glacier’a yaptığımız yatırım aslında döngüsel bir ekonomi tedarik zinciri oluşturmakla ilgili. Bunu sürdürülebilir bir şekilde yapmak istiyoruz ve bu her zaman bir parça kara kutu olmuştur. Bu paket müşterimizin kapısına ulaştığında ona ne olacak? Glacier nihayet bulmacanın son parçasını görmemize ve ambalajın bir geri dönüşüm akışına veya atık akışına son verdiğini anlamamıza olanak tanıyor.” dedi.

Yapay zekaya dayalı robotik geri dönüşüm teknolojileri neden önemli?

Geri dönüşümde, plastik bir su şişesini veya yoğurt kabını geri dönüşüm kutusuna atarsanız, bunların mutlaka geri dönüştürülmesi mümkün olmayabilir.

Sektörün “MRF” olarak adlandırdığı genişleyen depolarda veya malzeme geri kazanım tesislerinde, makineler ve işçiler genellikle günde yüzlerce ton atığı ayrıştırıyor. Süreç kusurludur ve değerli geri dönüştürülebilir malzemeler sıklıkla gözden kaçabilir ve kazara çöp sahasına gönderilebilir. Bir tür plastik balyası başka malzemelerle de karıştırılabilir, bu da parçalanmak, eritilmek ve en sonunda geri dönüştürülmek üzere başka bir şirkete satıldığında daha az değerli hale gelebilir. Bazı durumlarda, bu malzeme balyası o kadar “kirlenmiş” olabilir ki geri dönüşümcü onu tamamen reddedebilir ve aynı zamanda çöpe gidebilir. Dolayısıyla yapay zekaya dayalı robotik teknolojilere dayalı geri dönüşüm süreci daha sağlıklı ilerlemiş oluyor.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/amazon-robotik-girisim-glacier-ile-isbirligi-yapti-2348876 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir