Morgan Stanley’den ‘temkinli TCMB’ öngörüsü

Morgan Stanley’e göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ‘patikadaki potansiyel tümseklere’ karşı temkinli bir yaklaşım benimseyerek bu hafta politika faizini ve ileriye dönük yönlendirmesini sabit bırakacak.

Morgan Stanley Ekonomisti Hande Küçük imzalı Pazartesi günü yayımlanan notta, “Enflasyon verilerinde aşağı yönlü sürprizler olmaması halinde, Aralık ayında faiz indirimlerine başlamak riskli olabilir çünkü gelecek yılki asgari ücret artışının boyutuna ilişkin belirsizlik muhtemelen Aralık toplantısında sonra çözülecek” dedi.

Küçük, faiz indirimlerinin yeni yıla bırakılmasının geçici olarak alışılmadık derecede yüksek reel faizler anlamına gelse de, Ocak ayındaki artışların enflasyon beklentilerine ve Dövize olası yansımalarını sınırlayabileceğini belirtti.

Küçük, “Bu da reel faizleri kademeli olarak normalleştirmek için kesintisiz bir faiz indirimi döngüsünün önünü açabilir ve makro ihtiyati tedbirlerin finansal koşullarda yarattığı ek sıkılığı ortadan kaldırabilir” dedi.

Bloomberg HT anketine göre piyasa Eylül toplantısında hamle beklemiyor

Bloomberg HT’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına ilişkin 24 kurumun katıldığı anketinde katılımcılar 19 Eylül’de gerçekleşecek toplantıda TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını öngördü.

Ankette 2024 yılının sonunda politika faizi için katılımcıların tahmini yüzde 47,5 seviyesi oldu.

2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 45 seviyesinde kaydedildi.

Bloomberg HT

Kaynak URL https://www.bloomberght.com/morgan-stanley-den-temkinli-tcmb-ongorusu-2360418

Yayımlandı

kategorisi