BOTAŞ, Total ile LNG anlaşması imzaladı

Türkiye, konuya yakın kaynaklara göre, Exxon Mobil Corp. ve Shell Plc’nin ardından TotalEnergies SE ile yıllık 1,6 milyar metreküp olmak üzere 10 yıllık yeni tedarik anlaşması imzaladı. Bu anlaşma Türkiye’nin Avrupa’ya ve içinde Mısır’ın da olduğu bölge ülkelerine gaz ticareti yapma kapasitesini artırırken Rusya ve İran’la yeni dönem doğal gaz anlaşmalarında da pazarlık gücünü yükseltiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD’nin Houston kentinde dün akşam saatlerinde Fransız TotalEnergies ile BOTAŞ arasındaki LNG tedarik anlaşması törenine katıldı. Anlaşma kapsamında Türkiye 2027’den itibaren 10 yıl boyunca yıllık 1,6 milyar metreküp LNG tedarik edecek. BOTAŞ’ın Shell Plc ile anlaşması yıllık 4 milyar metreküp, Exxon Mobil Corp. ile anlaşması da yıllık 2,5 milyon tonluk tedarik öngörüyordu.

Her 3 anlaşmanın da başlangıç tarihlerinin 2027 yılı olması Türkiye açısından önem taşıyor. Yeni LNG anlaşmaları, Türkiye’nin İran’la ve Rusya ile 2025 ve 2026 yıllarında sona erecek uzun vadeli tedarik sözleşmelerinin yenilenmesi için yapılan müzakerelerde elini güçlendiriyor.

161 milyon metreküp kapasite

Türkiye’nin 3 FSRU gemisi günlük 84 milyon metreküp gazlaştırma yapabiliyor. Bunlara ek olarak İzmir Aliağa’da yer alan Egegaz LNG terminali günlük 40, Tekirdağ’daki Marmara Ereğlisi LNG terminali de 37 milyon metreküp kapasiteye sahip. 5 tesisin toplam gazlaştırma kapasitesi 161 milyon metreküp.

Türkiye son 1 yılda Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova olmak üzere 4 Avrupa ülkesiyle doğal gaz ihracatı anlaşmaları imzaladı. Rusya-Ukrayna-Avrupa boru hattının transit anlaşmasının bu yıl sona erecek olması, Avrupa için Türkiye’nin bu konudaki rolünü güçlendiriyor. 2021-2024 arasında yıllık 40 milyar metreküp doğal gaz transit geçişinin sona ermesi durumunda Avrupa’nın alternatif çözümlere yönelmesi zorunluluk.

Bakan Bayraktar, temmuz ayında Bloomberg ile gerçekleştirdiği mülakatta Avrupa’nın enerji arz güvenliği ile ilgili endişelerinin giderilmesi için teknik altyapının hazırlanması halinde Türkiye’nin Bulgaristan’a yapılacak gaz transferini 3,5 milyar metreküpten 7 milyar metreküpe kadar çıkarabileceğini, 25-30 milyar metreküplük LNG işleme kapasitesinden de Avrupa ülkelerini yararlandırabileceğini söylemişti.

Yeni ülke Mısır olabilir

Türkiye Avrupa ülkelerinin yanı sıra uzun yıllar sonra ilişkilerin normalleşmeye başladığı Mısır’la da LNG müzakereleri yürütüyor. Bu kapsamda Mısır’ın gaz tedariğinde Türkiye’nin FSRU gemilerinin rol almasına ilişkin proje ile ilgili bir süredir müzakereler devam ediyor. Bakan Alparslan Bayraktar ABD ziyaretinde Mısır’lı mevkidaşıyla da bir araya geldi.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/botas-total-ile-lng-anlasmasi-imzaladi-2360488 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir