ABD’de kritik veri öncesi ekonomistler ne diyor?

ABD’de Ağustos ayı tüketici enflasyonu verileri Fed’in gelecek haftaki toplantısı için vereceği sinyaller açısından yakından izlenecek.

Bloomberg anketine göre TÜFE’de aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,5 artış açıklanması bekleniyor. Çekirdek TÜFE’de de aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,2 artış açıklanacağı tahmin ediliyor.

Citigroup Inc. ekonomistleri Veronica Clark ve Andrew Hollenhorst 9 Eylül tarihli raporlarında, “Enflasyon verileri Fed’in politika kararları açısından işgücü piyasası verilerine göre hızla geri planda kalıyor, ancak ağustos ayı istihdam verisinin net bir fikir vermemesiyle birlikte Ağustos ayı TÜFE verileri etkili olabilir” dedi.

Ekonomistler, işgücü piyasası ve faaliyete yönelik aşağı yönlü riskler göz önüne alındığında, faiz indirimlerine daha büyük ölçekli bir başlangıç için çıtanın düşük olabileceği değerlendirmesinde bulundular.

Bloomberg Ekonomistleri Anna Wong ile Chris Collins de “Eğer Fed 17-18 Eylül’deki FOMC toplantısında 50 baz puanlık bir faiz indirimine gitmek isterse, Ağustos ayı için beklediğimiz düşük çekirdek TÜFE verisi buna engel olmayacaktır.

Fed Başkanı Jerome Powell’ın 50 baz puanlık bir indirime meyilli olduğunu düşünsek de, FOMC’nin çoğunluğu 25 baz puanlık bir hamleyi tercih ediyor. Eğer bu ay büyük bir indirimden vazgeçerlerse – ki bizce olasılıklar biraz daha küçük bir indirimi destekliyor – Fed eğrinin daha da gerisine düşme riskiyle karşı karşıya kalacak ve hızla zayıflayan işgücü piyasasına destek sağlama fırsatını kaçırmış olacak” yorumunu yaptılar.

Öte yandan Teminatlı Gecelik Finansman Oranına (SOFR) bağlı opsiyonlardaki son hareketlilik, yatırımcıların Fed’in 29 Ocak’taki politika kararına kadar yaklaşık 150 baz puanlık indirim için pozisyonları artırdıklarına işaret ediyor. Şu anda swap piyasası tarafından aynı senaryo fiyatlanıyor.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/abd-de-kritik-veri-oncesi-ekonomistler-ne-diyor-2360004 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir