Gazze’de ateşkese doğru

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Gazze’de ateşkes sağlanmasına yönelik öneriyi kabul ettiğini ve bir sonraki adımın “Hamas’ın evet demesi” olduğunu söyledi.

Çatışmaların sürdüğü 10 ay içinde bölgeye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştiren Blinken, sunulan anlaşmayı “köprü kurucu bir anlaşma” olarak nitelendirdi.

Ayrıntıları tam olarak paylaşılmasa da bu anlaşma, ABD Başkanı Joe Biden’ın Mayıs ayı sonunda ortaya attığı ve her iki tarafın da karşı çıktığı bir öneri üzerine inşa ediliyor.

Blinken ateşkes anlaşması teklifini Hamas saldırısında rehin alınanların serbest bırakılması için “en iyi, belki de son fırsat” olarak nitelendirmişti.

İran Hamas liderinin Tahran’da öldürülmesi, Hizbullah da üst düzey bir yöneticisinin Lübnan’da öldürülmesinin ardından İsrail’e misilleme sözü vermişti.

Son gezisi böyle bir saldırıyı caydırma çabası olarak da görülen Blinken, bundan sonra Mısır ve Katar’a giderek bu ülkelerin liderlerinin Hamas’tan bundan sonra atılacak adımlar konusunda ne duyduklarını öğrenmeye çalışacağını söyledi.

Netanyahu yaptığı açıklamada Blinken ile görüşmesini “iyi ve önemli” olarak nitelendirdi. Yine de tarafların bir anlaşma yapmaya hazır olup olmadığı net değil. Daha önce Netanyahu, uluslararası baskının Gazze’de saklandığına inanılan örgüt lideri Yahya Sinvar’a yöneltilmesi gerektiğini söylemişti. Hamas da İsrail’in yeni taleplerinin anlaşmayı zora soktuğunu belirtmişti.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/gazze-de-ateskese-dogru-2358669 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir