Yılmaz: Bankalara toplumsal faydaya göre not verilecek

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplumsal kredi notu çalışmalarının devam ettiğini belirterek, ihracat ve yatırımı finanse eden bankalar için TCMB’nin teşvik hazırladığını söyledi.

Yılmaz gazetecilerle gerçekleştirdiği toplantıda ithal odaklı tüketim yerine, yatırım ve ihracat odaklı bir politika istediklerine dikkat çekerek bu seçici kredi politikalarının devam edeceğini söyledi.

“TCMB toplumsal yatırım notu çalışmalarını sürdürüyor” diyen Yılmaz şöyle devam etti:

“Bankalar kredileri nereye veriyorlar, bunlara bakılacak. Krediler nereye gidiyor? Sosyal açıdan faydalı yerlere mi gidiyor buna bakılacak. İhracat, yatırım için daha fazla kredi veren bankaların notu daha yüksek olacak. Daha kısa vadeli, tüketimi finanse eden bankaların toplumsal kredi notu daha düşük olacak. TCMB buna göre teşvikler hazırlayacak. Karşılıklarda düzenleme yapılacak” dedi.

Toplumsal kredi notu, ihracat ve yatırım başta olmak üzere hükümetin belirlediği alanlara kredi veren bankaları düzenlemelerle teşvik etmeyi amaçlıyor.

Makro gelişmelerin “OVP ile uyumlu” olduğunu belirten Yılmaz, bazı göstergelerin de OVP’deki hedeflerden daha olumlu ilerlediğini kaydetti.

Yılmaz bütçede gelirlerin tahminden daha olumlu seyretmesi sonucu, bütçe açığının da 2023’te GSYH’ye oranla yüzde 6,4 olarak öngörülen oranın 1 puan altında sonuçlanacağını kaydetti.

Yılmaz şöyle konuştu:

“Enflasyonla çok yönlü bir şekilde, koordineli bir şekilde mücadelemiz devam edecek. Bir taraftan para politikaları, bir taraftan maliye politikaları, diğer taraftan yapısal reformlar bütün bunlarla birlikte enflasyon bizim için çok çok öncelikli bir mesele. Mücadelemizi devam ettireceğiz.”

2023’te GSYH’nin OVP tahminlerin biraz üzerinde 1,1 trilyon dolara yakın olduğunu söyleyen Yılmaz, cari açığın ise 2023 için 42,5 milyar dolar olan OVP tahminlerinin biraz üzerinde, GSYH’ye oran olarak ise yüzde 4 civarında yılı tamamlayacağını söyledi.

Kur korumalı mevduatın geçici olarak devreye aldıklarını hatırlatan Yılmaz, “Dönemin şartlarındaki ihtiyacı karşıladıktan sonra görevini tamamladı” dedi.

KKM’den “kademeli çıkış” yaşandığını belirten Yılmaz, “KKM 3,4 trilyon TL’den 2,58 trilyon TL’ye geriledi. Yani 832 milyar TL azaldı. Bu azalış kur üzerinde dalgalanmaya yol açmadı, istikrarsızlaştırıcı bir etki oluşturmadı. Yakın gelecekte 2024 sonlarında artık KKM’den fazla bahsediyor olmayacağız diye düşünüyorum” dedi.

Yılmaz, en düşük emekli maaşına ilişkin bir soruya ise, “En düşük emekli alanlara dönük olarak da ne yapabiliriz diye çalışıyoruz. Bunlar kabinede tartışılacaktır önümüzdeki günlerde, ardından da meclisimizin takdirine sunulacaktır” dedi.

Yılmaz kredi derecelendirme kuruluşlarının zamanla Türkiye’ye hak ettiği notu vereceğine inandığını da sözlerine ekledi.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/yilmaz-bankalara-toplumsal-faydaya-gore-not-verilecek-2345557 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir