Nar ekşisi nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? Nar ekşisi zararlı mı, yasaklandı mı?

Türk mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan nar ekşisi, narın suyunun uzun süre fermantasyona uğratılmasıyla elde ediliyor. Piyasada satılan nar ekşilerinin içeriğinde ne yazık ki nar dışına birçok katkı maddesi bulunuyor.

Kanserden şekere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarabilen hazır nar ekşisi kullananların haberimizi okuduktan sonra bir daha düşünmesi gerekecek. İşte, nar ekşisine ilişkin tüm merak edilenler!

NAR EKŞİSİ YASAKLANDI

Piyasada nar ekşisi adı altında satılan nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi ürünlerin sağlığa verdiği ciddi tehditler sebebiyle satışı durdurulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, nar ekşisine, nar, nar suyu, nar suyu konsantresi ve su dışında herhangi bir bileşeni eklenemeyecek.

DOĞAL OLMAYAN NAR EKŞİSİ SOSUNUN MİDEYE ZARARLARI

İçinde bulunan birçok kimyasal kanseri tetikleyebilir.

Fruktoz, glikoz gibi nişasta bazlı şeker içeriği diyabet hastaları için oldukça tehlikelidir.

İçeriğinde nar dışında bulunan; glikoz şurubu, nar suyu konsantresi, asitlik düzenleyici sitrik asit, su, renklendirici karamel, koruyucu sodyum benzoat gibi kimyasallar kimya laboratuvarını aratmıyor. Bu yüzünden mide yanması ve mide asitliğinin bozulması gibi durumlarla sık sık karşılaşılabilir.

NAR EKŞİSİ FAYDALARI

Piyasada raflarda yerini alan nar ekşisi dışında organik olarak temin edilen veya kendi imkanlarımızla yapılan nar ekşisinin içeriğinde sadece nar, nar suyu, nar suyu konsantresi bulunulur. Bu doğal nar ekşilerinin vücuda sağladığı pek çok yarar da mevcuttur. Faydalarını şöyle sıralamak gerekirse;

  • Prostat kanser hücrelerinin büyümesini önler.

  • Kan basıncını azaltıp tansiyon düşürmeye yardımcı olur.

  • Şeker hastalığına karşı insülin direncini azaltır.

  • Bağırsakların iltihap seviyesini düşürerek sindirim sistemine yardımcıdır.

  • Antioksidan içeriği sayesinde hafızanın güçlü kalmasını sağlar.

  • Osteoartrit, romatoid artrit, osteoporoz ve artrit kemik hastalıkları önler.

  • Arterlerin büyüyüp kalınlaşmasını önleyerek kan akışını iyileştiren nar ekşisi; C, E ve K vitamin içeriği ile vücuda güç de verir.

  • Cilt bariyeri üzerindeki yeri oldukça önemli olan kolajen ve elastik üretimini artırdığı için cildin sıkılaşmasını sağlar ve kırışıklıkları azaltır.

  • Doğurganlığa fayda sağlamaktadır.

  • Spor yapanlara da dayanıklılık vermesi nedeniyle performans artırıcı olarak görülebilir.

Kaynak : Haber7

Kaynak Url : https://www.haber7.com/saglik/haber/3313396-nar-eksisi-nasil-yapilir-nerelerde-kullanilir-nar-eksisi-zararli-mi-yasaklandi-mi


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir