Halka arzlarda ‘seçici’ olmak şart

2023 halka arzlarda rekorların yaşandığı bir yıl oldu. Borsada yatırımcı sayısını 8 milyonun üzerine taşıyan halka arz furyasında getiri oranları azalmaya başladı. Peki halka arzda getiri oranları neden düşüyor?, yatırımcılar nelere dikkat etmeli? ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, Haber7’ye halka arzla ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. 

HALKA ARZDA GETİRİ ORANLARI DÜŞÜYOR 

7 Ekim’de jeopolitik riskler nedeniyle borsada sert satışların yaşanmasının, mevduat faizlerinin yükselmesi ve altında getiri oranlarının yüksek olmasının borsada halka arzlarda getiri oranlarını azalttığını belirten Eryılmaz, halka arzlardaki yüksek getirileri kaçırmamak için borsada pozisyonlarından çıkıp halka arza katılan çok sayıda yatırımcı olduğunu ifade eden Eryılmaz, bir hissenin ilk halka arzı olduğunda tavan tavan bir fiyatlama göstermesinin irrasyonel bir durum olduğuna dikkat çekti. Eryılmaz, “Şirketin ilk halka arz edildiği değeri ile sonrasındaki yükselişle arasında uçurumlar kadar fark var. Bu noktada yatırımcıların dikkatli olması için ciddi uyarılarda bulunulmuştu” dedi. 

HALKA ARZDA YATIRIMCILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

Yatırımcılara uyarılarda bulunan Eryılmaz, “Şirketlerin temel ve teknik değerlemelere bakılmadan yatırım yapılmamalı. Bilançosu güçlü olmayan, gelecekte güçlü getiri vadetmeyen şirketlerden uzak durulmalı” diye konuştu. Son zamanlarda halka arz edilen bazı şirketlerin gerçek değerinin üzerinde getiri sağladığına işaret eden Eryılmaz, Yatırımcıların halka arzlara karşı artık daha mesafeli olduğuna dikkat çekti. “Yatırımcıların seçici olması gereken bir dönem” dedi.

 

KAYNAK: HABER7

Kaynak : Haber7

Kaynak Url : https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3376215-halka-arzlarda-secici-olmak-sart


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir