Tarım ve Orman Uzmanlığı Yönetmeliği, 28 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Tarım ve orman uzman yardımcılarının mesleğe alınma, yetiştirilme ve yeterlik sınavları, tarım ve orman uzmanlığına atanmaları ile tarım ve orman uzman ve uzman yardımcılarının çalışma usul ve esasları, görev, yetki, hak ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla hazırlanan Yönetmelik, tarım ve orman uzman yardımcılığı yarışma sınavına katılacak adaylar ile tarım ve orman uzman ve uzman yardımcılarını kapsıyor.
Uzman yardımcılığı yarışma sınavı ve başvuru şartları
Yönetmeliğe göre Uzman yardımcıları, mesleğe yarışma sınavı ile alınacak. Yarışma sınavı, kadro ve ihtiyaç durumuna göre Bakanlıkça uygun görülen zamanlarda yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan veya sözlü olarak tek aşamadan oluşacak.
Sınav; kadro ve ihtiyaç durumu gözetilerek, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, KPSS sonuçlarına göre sınav ilânında belirtilen taban puan esas alınarak yapılacak.
Adaylarda başvuru sırasında; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde yer alan genel şartları taşımak, Son başvuru tarihi itibarıyla geçerlilik süresi dolmamış olmak kaydıyla KPSS’den yarışma sınavı duyurusunda belirtilen puan türlerinden asgari puanı almış olmak, Yarışma sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak, Bakanlığın kadro ve ihtiyaç durumuna göre ilanda belirtilecek olan en az dört yıllık fakülte ve yüksekokullardan siyasal bilgiler, hukuk, iktisadi ve idari bilimler, iktisat, işletme, fen-edebiyat, fen, mühendislik, mimarlık fakülteleri, veterinerlik fakültesi ve ziraat fakültesi ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurt içindeki veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak şartları aranacak.
Yarışma sınavı komisyonu ve görevleri
Yarışma sınavı komisyonu; Tarım ve Orman Bakanlığı Makamından alınacak onay ile Bakan tarafından görevlendirilecek Bakan Yardımcısı veya genel müdür başkanlığında bir başkan ve dört üye olmak üzere beş kişiden oluşacak. Üyeler, birim amiri veya yardımcıları ile daire başkanlarından, ihtiyaç duyulması halinde üniversite öğretim üyeleri veya uzmanlardan da belirlenebilecek. Ayrıca aynı niteliklere sahip üç yedek üye belirlenecek.
Yazılı sınavın tümü ya da bir bölümü, Bakanlık tarafından klasik veya test usulünde yapılabileceği gibi ÖSYM’ye veya üniversitelere de yaptırılabilecek.
Yazılı sınav sınava girecek adayların mezuniyet durumları dikkate alınarak; Genel kültür ve genel yetenek, Mezun olunan bölümün müfredatı kapsamında Bakanlığın görev alanına giren meslekî alan bilgisi, Bakanlığın yapısı, genel görev alanı ve ilgili mevzuat konularından oluşacak.
Sözlü sınav
Yazılı sınav sonucunda sözlü sınava girme hakkını kazananlara, sınavın yapılacağı yer, gün ve saat sözlü sınav tarihinden en az on gün önce Bakanlık internet sayfasında ilan edilmek suretiyle duyurulacak.
Sözlü sınav, adayların; Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyini, Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücünü, Liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerini, Öz güveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığını, Genel yetenek ve genel kültürünü, Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığını değerlendirmek için yarışma sınavı komisyonu başkanı tarafından önceden yazılı olarak hazırlanan sorulara ve ihtiyaç duyulması halinde ayrıca sorulan sorulara, ayrı ayrı puan verilmek suretiyle gerçekleştirilecek.
Başarı puanı; yazılı ve sözlü sınav yapılması halinde bu sınavlarda alınan puanların aritmetik ortalaması, sadece sözlü sınav yapılması durumunda ise sözlü sınav puanı dikkate alınarak belirlenecek.
Yarışma sınavının yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı yapıldığı durumlarda, başarı puanlarının eşit olması halinde sırasıyla yazılı puanı ve yarışma sınavına başvurduğu KPSS puanı yüksek olan adaya; Sadece sözlü sınav yapılması durumunda başarı puanının eşitliği halinde ise yarışma sınavına başvurduğu KPSS puanı yüksek olan adaya öncelik tanınacak.
Yarışma sınavının değerlendirilmesi sonucunda başarılı olarak kendilerine yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde istenilen belgeleri Personel Genel Müdürlüğüne teslim edenlerin, ilgili mevzuatı uyarınca uzman yardımcısı kadrolarına atamaları yapılacak.
Uzman yardımcılığı süresi ve yetiştirilmesi
Uzman yardımcılığı süresi en az üç yıl olacak. Uzman yardımcısı kadrosuna atananlar, Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik hükümleri çerçevesinde eğitime tabi tutulacaklar.
Uzman yardımcıları; aylıksız izin ile toplamı üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç olmak üzere, adaylıkta geçen süre dâhil Bakanlıkta iki yıllık fiili hizmet süresini izleyen bir ay içinde, Bakanlığın görev alanı ile ilgili bir tez konusu belirleyecekler. Belirlenen konuda uzman yardımcısı Bakanlıkça öngörülen şekle uygun olarak tez projesi hazırlayarak, birim amirinin onayına sunacak. Uzman yardımcısı tarafından seçilen ve birim amiri tarafından onaylanan tez konusu Genel Müdürlüğe bildirilecek. Uzman yardımcısı onayın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde tezini hazırlayarak görevli bulunduğu birim amirine teslim edecek.
Uzman yardımcısının hazırladığı Uzmanlık tezi, tez jürisi tarafından, dağıtılmasından itibaren en geç bir ay içerisinde değerlendirilecek. Süresi içinde tezlerini sunmayan veya tezleri kabul edilmeyenlere, tezlerini sunmaları veya yeni bir tez hazırlamaları için altı ayı aşmamak üzere ilave süre verilecek.
Yeterlik sınav komisyonu
Yeterlik sınav komisyonu, Bakan tarafından görevlendirilecek bakan yardımcısı veya birim amiri başkanlığında daire başkanı ve üstü personel ile uzmanların üyeliğiyle, başkan dâhil beş asıl üyeden oluşacak. Tez sonuçlarının ilanından itibaren on iş günü içinde oluşturulacak Komisyon, üye tam sayısı ile toplanacak, oy çokluğu ile karar alacak.
Aylıksız izin ile toplamda üç ayı aşan hastalık ve refakat izinleri hariç olmak üzere, adaylıkta geçen süre dâhil Bakanlıkta en az üç yıl çalışmış olan ve uzmanlık tezi kabul edilen uzman yardımcısı yeterlik sınavına girmeye hak kazanacak.
Yeterlik sınavı; tez sonuçlarının ilanından itibaren altı ayı geçmeyecek şekilde, yeterlik sınav komisyonu tarafından, Genel Müdürlüğün belirleyeceği tarihlerde yılda en fazla iki kez yazılı şekilde yapılacak. Sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılacak.
Uzmanlığa atanma
Uzman yardımcısının uzman olarak atanabilmesi için; Yeterlik sınavında başarılı olması, Yeterlik sınavı tarihinde geçerli olan veya yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde alınmış bulunan, YDS/e-YDS’den asgari (C) düzeyinde veya yabancı dil yeterliliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir belgenin ibraz edilmesi şartları aranacak.
Verilen ilave süre içinde tezlerini sunmayan veya ikinci defa hazırladıkları tezleri de kabul edilmeyenler, ikinci yeterlik sınavında da başarı gösteremeyen veya sınav hakkını kullanmayanlar ile süresi içinde yabancı dil yeterliliği şartını yerine getirmeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybedecekler ve memur unvanlı kadrolara atanacaklar.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Uzman ve Uzman Yardımcılığı Sınav, Atama, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ile ve Su İşleri Uzmanlığı Yönetmeliğini yürürlükten kaldırılırken, bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde Bakanlıkta görev yapmakta olup yeterlik sınavı sürecinde bulunan veya yeterlik sınavından başarılı olup uzmanlığa atanma iş ve işlemleri devam eden uzman yardımcılarına yürürlükten kaldırılan Yönetmeliklerin ilgili hükümleri uygulanacak.
Yönetmelik, yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3371229-tarim-ve-orman-uzmanlari-donemi-basliyor
Bir yanıt yazın