Barbaros Yarı Ömür Modernizasyon Projesi kapsamında MSB Gölcük Tersanesi Komutanlığında modernizasyona tabi tutulan TCG ORUÇREİS, Millî Savaş Yönetim Sistemi (ADVENT SYS) ve Elektronik Sensör Sistemlerinin modernize edilmesini müteakip ilk kontrol seyrini 16 Kasım 2023 tarihinde Gölcük bölgesinde başarıyla icra etti. Kontrol seyrinin tamamlanması sonrasında Deniz Kabul Testi faaliyetleri icra edilecek.
ÇAĞIN GEREKLERİNE UYGUN BİÇİMDE YERLİ VE MİLLİ OLARAK GELİŞTİRİLDİ
T.C. Millî Savunma Bakanlığı Gölcük bölgesinde yapılan ilk kontrol seyrinin başarısını Resmî Twitter Hesabı üzerinden yapılan paylaşımla duyurdu.
Nisan 2018’de sözleşmesi imzalanan ve uzun bir süredir devam eden Barbaros Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu Projesi ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 4 adet BARBAROS sınıfı fırkateynin mevcutta bulunan savaş sistemleri kaldırılarak yerine ASELSAN – HAVELSAN İş Ortaklığı tarafından, çağın gereklerine uygun biçimde, yerli ve millî olarak geliştirilen sistemlerin donatıldı.
ASELSAN – HAVELSAN iş ortaklığı ile mevcut TACTICOS savaş yönetim sistemi, millî olarak geliştirilen GENESİS’in bir türevi olan B-SYS ile modernize edilecek. Ayrıca ARMERKOM tarafından geliştirilen Top Atış Kontrol Sistemi(TAKS) 127 mm baş topuna uyarlanacaktır. 5/54 Top Atış Kontrol Sistemi prototip ürününün balistik verilerinin (FCI-Fire Control Input) doğrulamasına yönelik atışlı faaliyetleri geçtiğimiz aylarda TCG BARBAROS gemisinde icra edildi.
ORUÇ REİS HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Platformda mevcut olan silah ve sensörler, Türk savunma sanayii üretimi silah sistemleri ile değiştirilecek ve B-SYS ile bütünleştirilecek. İhtiyaç duyulan donanım ve yazılımlar geliştirilecek, sistemlerin idamesi kolaylaştırılacak ve sistem, açık mimari yapısı ile rahatlıkla diğer platformlara uyarlanabilecek.
Barbaros sınıfının mevcut konfigürasyonunda SMART-S radarı kıç direği üzerinde konumlandırılırken baş direk üzerinde 60 rpm dönen AWS-6 radarı bulunmaktadır. Bu yapıda SMART-S’nin görüş hattını kapatan baş direk (yüzey taramasında) kör alan yaratıyor olabilir. Bu sebeple modernizasyon ile SMART-S radarının gemideki en yüksek yere yani baş direğe taşınması olası bir durumdur. AWS-6 radarının yerini alan ASELSAN MAR-D arkadaki kıç direğin üzerine konumlandırılacak.
Bu şekilde SMART-S’nin kör alanı kalmaması sağlanmış olacak. MAR-D’nin (tahminen X-bant dönen AESA radar olacak) ise köprü üstü önünde dar bir açıda kör alanı kalabilir. Bunun, çok önemi olmayabilir zira gerekli durumlarda SMART-S ve AKR-D radarları da Gökdeniz’in atış kontrolü için veri üretecektir.
Baş direğe konumlandırılacak 360 derecelik PİRİ-Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi ve BARBAROS SYS kapsamında KIRLANGIÇ elektro-optik sistemi ile kabiliyetler oldukça arttırılmış olacak. TÜMSİS projesi kapsamında geliştirilen X Bant Uydu Muhabere Sistemleri’nin de yerleşimi baş direğe yapılacak.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://www.haber7.com/ekonomi/haber/3369539-modernize-edilen-tcg-orucreis-milli-sistemler-ile-ilk-seyre-cikti
Bir yanıt yazın