Kasım kampanyalarında alışveriş mecrası akıllı telefon

HANDE BERKTAN

Tüm dünyada tüketicilerin belki de en heyecanla beklediği dönemlerden bir tanesi olan, en büyük indirimlerin yapıldığı Efsane Cuma ve Siber Pazartesi geldi. Bu yıl 24 Kasım Cuma ve 27 Kasım Pazartesi günlerine denk gelen büyük indirim dönemi için markalar hedef kitlelerinin dikkatini çekmek adına hazırlıklarını tamamladı.

Mobil teknoloji araştırma platformu Digital Turbine Türkiye, EMEA ve LATAM Bölgelerinden Sorumlu CEO Yeşim Öztekin, bu yıl yaptıkları araştırmanın sonuçlarını ve e-ticaret sektüründe şirketlerin satışları artırmak için faydalandıkları teknolojileri BloombergHT.com için değerlendirdi.

“Tüketicilerin yüzde 91’i internetten alışveriş yaparken akıllı telefonlarını tercih ediyor”

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Digital Turbine TR. CEO’su Yeşim Öztekin “Araştırmaya katılan tüketicilerin yüzde 86’sı kesinlikle veya muhtemelen Efsane Cuma günü alışveriş yapacaklarını belirtirken, yüzde 81’i Siber Pazartesi günü alışveriş yapacaklarını söylüyor. Tüketicilerin yüzde 91’i internetten alışveriş yaparken sadece akıllı telefonlarını tercih ettiklerini, yüzd 78’i ise online alışveriş yapmak için en az haftada bir gün akıllı telefonlarını kullandıklarını belirtmesi mobil cihazların hayatımızdaki vazgeçilmezliğini bir kez daha kanıtlıyor.

Tüketicilerin yüzde 60’ı mağazalarda alışveriş yaparken ürün incelemelerine bakmak, yüzde 57’si rakiplerin fiyatlarını araştırmak, yüzde 46’sı ürünlerle alakalı daha detaylı bilgi edinmek, yüzde 35’i ise uygulama üzerinden ödeme yapmak için akıllı telefonlarını kullandıklarını belirtiyor” dedi.

“Tüketicilerin yüzde 71’i internetten daha ucuza ürün bulduğunu belirtiyor”

Online alışverişin kolaylığını kimse inkar edemez diyen Yeşim Öztekin “Ankete katılan tüketicilerin mağazalar yerine online alışverişi tercih etmesinin en büyük nedeni yüzde 71 ile internette mağazaya oranla daha uygun fiyatta ürün bulunması.

İnternetten alışveriş yaparken masaüstü yerine mobil cihazların tercih edilmesinin en büyük nedeni yüzde 81 ile mobil cihazların kullanım kolaylığı, yüzde 79 ile güvenli olması, yüzde 75 ile hızlı olması ve yüzde 52 ile kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlaması ise mobil cihazların masaüstü cihazlara kıyasla neden daha çok tercih edildiğini bir kez daha kanıtlıyor” açıklamasını yaptı.

“Ankete katılanların yüzde 86’sı Efsane Cuma günü alışveriş yapacak”

Enflasyonist ortamda, e-ticarette, tüketicilerin satın alım tercihlerinde ki değişimi sorduğumuz mobil teknoloji platformu CEO’su Öztekin “Enflasyon, genel olarak tüketici harcamalarını etkileyebilecek bir faktör ancak Efsane Cuma araştırmamızda gördüğümüz üzere, bu dönem tüketicilerin satın alma tercihlerini negatif yönde etkilediği görülmüyor. Tüketicilerin yüzde 86’sı Efsane Cuma günü alışveriş yapacaklarını belirtirken, yüzde 81’i Siber Pazartesi günü alışveriş yapacaklarını söylüyor.

Tüketiciler genellikle enflasyon dönemlerinde fiyatları daha yakından takip ederler. E-ticaret platformları, rekabet avantajı sağlamak için fiyatlandırma stratejilerini gözden geçirebilir ve tüketicilere cazip teklifler sunabiliyor. Tüketiciler, Efsane Cuma ve Siber Pazartesi döneminde mobil cihazlarındaki çevrimiçi reklamlardan kendilerine bir kupon ve indirim sağlamasını bekliyor.
Tüketicilerin yüzde 69 gibi büyük bir çoğunluğu, karşılarına çıkan reklamların kendileriyle ilgili olmasını bekliyor. Tüketicilerin yüksek enflasyon oranlarına karşı bulduğu diğer bir çözüm ise online alışveriş. Tüketicilerin yüzde 71’i internette daha uygun fiyatlara ürünleri bulduğu için mağaza yerine online kanallardan alışveriş yaptığını belirtiyor” yanıtını verdi.

“Mobil pazarlamada, üretken yapay zeka teknolojileri kullanılıyor”

Mobil pazarlamada üretken yapay zeka ve sanal gerçeklik teknolojilerinden yararlanıldığını dile getiren Yeşim Öztekin, “Mobil pazarlamada özellikle yapay zeka, büyük veri analitiği, konum tabanlı hizmetler ve gelişmiş analitik araçlar gibi unsurlardan yararlanılıyor. Örneğin yapay zeka alanında mobil uygulamalarda ve sitelerde kullanıcı davranışlarına dayanarak ürün ve içerik önerileri sağlayan ‘Kişiselleştirilmiş Öneri Sistemleri ve ‘Chatbot’ gibi müşteri hizmetleri için kullanılan yapay zeka destekli sohbet robotları kullanılıyor. Ek olarak ‘Bölgesel Reklamlar’ı ise konum tabanlı hizmetlere örnek olarak gösterebiliriz. Bu reklamlar kullanıcının konumuna dayalı olarak, belirli bir bölgede bulunan mağazalar ve fırsatlar hakkında bilgiler vererek, kullanıcıyı yakalamayı hedefliyor. Bir diğer önemli pazarlama teknolojisi ise mobil uygulamalarda kullanıcılara ürünleri sanal olarak deneme ve görme imkanı sağlayan AR ve VR uygulamaları. Günümüzde lider markalar AR ve VR kullanarak interaktif reklamlar oluşturmaya ve bu platformlarda kendilerini göstermeye başladılar. Özellikle AR ve VR alanıda kreatif çözümlerin yaratıcılığının sınırının olmamasından dolayı, önü en açık olan teknolojilerden olduğunu söyleyebilirim” dedi.

E-ticarette, geleceğin trendleri neler olacak?

E-ticaret, gelişmekte olan ülkelerde ve özellikle ülkemizde hızla büyüyor. Şirketler, sınırlar ötesi satış ve küresel müşteri tabanına ulaşma konusundaki stratejilerini artırıyor. AR (Artırılmış Gerçeklik) ve VR (Sanal Gerçeklik) teknolojileri, online alışveriş deneyimini zenginleştirmek ve müşterilere ürünleri daha yakından deneyimleme imkanı sunuyor. Kişiselleştirilmiş öneriler, müşteri hizmetleri ve stok yönetimi gibi alanlarda yapay zeka ve makine öğrenimi kullanımının da artacağını öngörülüyor. Ayrıca şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarını da arttırdığını, böylelikle çevre dostu uygulamalara olan taleplerin de arttığını görülmekte.

“Bu yıl Efsane Cuma’da kıyafet, elektronik alet ve ev eşyası satışlarında en yüksek artış bekleniyor”

Bu yıl efsane Cuma satışlarında en çok kıyafet, elektronik grubu ve ardından ev eşyası kategorilerinde ki ürünlerin satışlarında en yüksek artış bekleniyor.

Özel günlerde ürünlere olan taleplerin arttığını kesinlikle söyleyebilirim diyen Digital Turbine TR. CEO’su Yeşim Öztekin, “Bu dönemlerde kampanya ve indirim fırsatları daha fazla arttığı için bu da tüketicilerin bu dönemlerdeki çeşitli ürünlere olan talebini arttırıyor. Bu yıl Efsane Cuma araştırmamızın sonuçlarına göre tüketicinin yüzde 74’ü kıyafet, yüzde 49’u elektronik aletler, yüzde 41’i ev eşyaları, ve yüzde 37’si ise kozmetik alışverişi yapacaklarını belirtiyor” açıklamasını yaptı.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/efsane-cuma-ve-siber-pazarteside-alisveris-mecrasi-akilli-telefon-2342709 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir