7 başlıkla bu hafta nasıl geçti?

Küresel piyasaların ABD borçlanma takvimi, Fed faiz kararı ve Japoya Merkez Bankası’dan gelen gelişmeler doğrultusunda dalgalandığı bir hafta geride kalırken, yurt içinde Ekim ayı enflasyon verisi ve onunla bağlantılı olarak yeniden değerleme oranlarının belli olması, zorunlu karşılık oranlarının uygulama ayrıntıları ve reeskont faizlerindeki düzenlemeler manşetlerin ilk sıralarında yer aldı.

Geride kalan haftada öne çıkan başlıklar şöyle sıralandı:

1- Enflasyon Ekim’de yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Aylık tüketici enflasyonu Ekim ayında hem aylık hem de yıllık bazda hız kesti. Böylece yıllık enflasyon üç ayın ardından ilk kez yavaşlamış oldu.

Diğer yandan TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasıyla 2024 yılı yeniden değerleme oranı da belli oldu. Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar için 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak gerçekleşti.

2- TCMB 2023 enflasyon tahminini OVP seviyesine çıkardı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya çıkarıldı.

3- Mevduat faizleri üç haftadır geriliyor

Ekonomi yönetimi tasarruf sahiplerini standart TL mevduatlara yönlendirmeye çalışırken, ortalama mevduat faizlerinde geri çekilmenin geçen hafta da devam ettiği görüldü.

4- Fed faizi 22 yılın zirvesinde tuttu

ABD Merkez Bankası (Fed) küresel piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı. Fed Ekim ayı toplantısında beklentilere paralel olarak politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirve seviyesinde tuttu. Banka böylece 2 toplantı üst üste faizi değiştirmedi. Başkan Jerome Powell faiz indiriminin henüz gündemde olmadığını belirtti. Para politikasında temkinli olarak ilerleyecekleri mesajını verdi.

5- Piyasanın beklediği ABD borçlanma programı açıklandı

Küresel piyasaların tahvil getirilerindeki seyir dolayısıyla Fed kararından daha çok önemsediği ABD’nin borçlanma programı belli oldu. ABD Hazinesi uzun vadeli tahvillerde çeyreklik ihraçların artış hızını yavaşlatma kararı aldı. Planın yayımlanmasının ardından ABD tahvil getirileri düştü, Wall Street vadeli endeksleri yükseldi.

6- Japonya Merkez Bankası’ndan tahvil piyasasına müdahale

Yene müdahale sinyali veren Japonya Merkez Bankası Çarşamba günü devlet tahvili piyasasına müdahale ederek getirilerin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasını engellemeye çalıştı.

7- TCMB zorunlu karşılıktan alınacak komisyon detaylarını açıkladı

TCMB geçen hafta yaptığı sadeleşme adımlarının zorunlu karşılık üzerinden komisyon alımı çerçevesini çizen uygulama talimatını bankalara gönderdi. Bloomberg HT’nin gördüğü talimata göre TL’ye geçiş, yenileme ve TL payının artırılmasında hedefleri tutturamayan bankalara KKM hesapları için TCMB tarafından farklılaştırılmak üzere yüzde 8 komisyon uygulanacak. TL payı için uygulanacak zorunlu karşılık komisyonu ise yüzde 3 olarak belirlendi. Hedefleri tutturan bankalar için ise komisyonu sıfıra kadar getirmek mümkün olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 35,75 oldu. Avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 36,75 olarak saptandı.

Bloomberg HT


Kaynak URL https://www.bloomberght.com/7-baslikla-bu-hafta-nasil-gecti-2341507 


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir