Bakan Kacır duyurdu: Suudi Arabistan’la yapay zeka iş birliği masada

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, G20 Dijital Ekonomi Bakanları Toplantısı’na ilişkin yaptığı değerlendirmede,

“Geçtiğimiz yıl bir milyon yarışmacımız, TEKNOFEST’te dijital yetkinlikler gerektiren alanlarda yarışmalara katıldı. Bu örneği, G20 ülkeleriyle paylaştığımda hepsinde büyük bir etki uyandırdığını gördüm. 41 farklı teknoloji yarışmasında 1 milyon gencin yarıştığı başka bir platform dünyada ikinci bir ülkede yok.” dedi.

“G20 ÜLKELERİNE ÖRNEK BİR ÜLKE OLMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’na ev sahipliği yaptığını anımsatan Kacır, “Birleşmiş Milletler aracılığıyla bütün geliştirdiğimiz programlarda elde ettiğimiz deneyim, bilgi birikimi ve tecrübeyi özellikle en az gelişmiş ülkelerle paylaşma konusunda da çaba gösteriyoruz. Bu yönüyle de G20 ülkelerine örnek olmaya da gayret ediyoruz.“ diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN GELİŞTİRDİĞİ UYGULAMALARA DEĞİNDİ

Türkiye’nin geliştirdiği uygulamaların ve vatandaşa sunulan hizmetlerin kapsamlı şekilde diğer ülkelerle paylaşıldığını anlatan Kacır,

Aynı zamanda bu alanlarda atılması gereken küresel adımları da vurgulama imkanına sahip olduk. Kamu-dijital altyapısı anlamında Türkiye’miz pek çok ülkeden çok daha ileri bir konumda.

Özellikle e-devlet bu alandaki en başarılı uygulamamız aslında. 990 kamu kurumunun 7 binden fazla hizmetinin 64 milyondan fazla vatandaşımıza sunulduğu bir platform haline geldi. Bu yönüyle bütün ülkelerin dikkatini çeken çok başarılı bir kamu dijital altyapısı aslında.” diye konuştu.

HER GEÇEN GÜN DİJİTAL BECERİLER ARTIYOR

Kacır, toplantıdaki başka önemli başlığın da dijital beceriler olduğunu kaydederek, “Bu da yine çok kuvvetli olduğumuz bir alan. Türkiye çok büyük bir üretim ülkesi ve üretim bazını mutlaka dijital dönüşümle geliştirmeye devam etmeliyiz. Dijital dönüşümün ana unsuru da insan kaynağımızın dijital yetkinlikler kazanması.

Bizim yaptığımız çalışmalar ve Türkiye’deki diğer araştırmalar, önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde belki 10 milyona yakın istihdam alanının yerini 10 milyondan fazla dijital istihdam alanına bırakacağını gösteriyor.” şeklinde konuştu.

“DİJİTAL YETKİNLİK SAHİBİ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYAÇ ARTACAK”

Bakan Kacır, “Araçların sürücüsüz hale gelmesi, muhtemelen 10-15 yıl sonra, sürücü ihtiyacını azaltacak. Ama bunun yanında sürücüsüz araç teknolojilerini geliştirebilecek dijital yetkinlik sahibi insan kaynağına olan ihtiyaç artacak. Bütün sektörlerde benzer bir dönüşüm dönemi yaşayacağız. Hem Türkiye’de hem de aslında pek çok ülke bunu yaşayacak.

Bu dönemde hem var olan iş gücümüze yeni dijital yetkinlikler kazandırmak hem de yeni iş gücünü ihtiyaç duyulacak dijital yetkinliklerle geliştirmek bizim için çok önemli. Biz, özellikle imalat sanayinde dijital dönüşümü hızlandırabilmek adına model fabrikalar, dijital dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Türkiye’de atılan bu adımları ve geliştirilen inisiyatifleri destekliyoruz. İnsan kaynağımızı eğitme ve yetiştirme konusunda önemli programlar uyguluyoruz.” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN’LA YAPAY ZEKA İŞ BİRLİĞİ MASADA

Suudi Arabistan’la önümüzdeki dönemde bilgi teknolojileri, dijital dönüşüm, uzay teknolojileri ve YAPAY ZEKA alanında birlikte atabilecek somut adımları çok detaylı bir şekilde görüşüldüğünü anlatan Kacır, “Suudi Arabistan’la özellikle yapay zeka alanında çok kapsamlı bir iş birliğine gitmeyi hedefliyoruz, bu konuda ekiplerimizi görevlendirdik ve karşılıklı çalışmaları hızlandırma kararı aldık.

Özellikle e-devlet alanında da Suudi Arabistan’ın kamu-dijital altyapısıyla Türkiye’nin e-devleti arasındaki entegrasyonu kuvvetlendireceğiz. Bunu başardığımızda başta Hac ve Umre ziyareti vesilesiyle Suudi Arabistan’a gidecek olan vatandaşlarımız olmak üzere karşılıklı olarak her iki ülkenin vatandaşlarının yararlanabileceği dijital hizmetler sunmuş olacağız.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ YETKİNLİKLERİ ARTIYOR

Kacır, Avrupa Birliği’nin Dijitalleşmeden Sorumlu Genel Müdürü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini de kaydederek, “Önümüzdeki dönemde dijital alanlarda Avrupa Birliği programlarında Türkiye’nin üstleneceği rolü kendisiyle görüştük. Bütün bu görüşmelerde de her zaman Türkiye’mizin sahip olduğu güçlü yetkinlikleri paydaşlarımızla paylaşma imkanı bulduk.” ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST’E G20’DE YOĞUN İLGİ

Önümüzdeki dönemde dijital dönüşüm teşvik programının da çok yaygın şekilde uygulanacağını belirten Kacır, “Genç ve dinamik bir nüfusa sahip ülke olarak yeni insan kaynağımızın dijital yetkinliklerle donatılması da yine çok önem verdiğimiz bir odak alanı. Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST’i düzenliyoruz.

Geçtiğimiz yıl bir milyon yarışmacımız TEKNOFEST’te neredeyse tümü dijital yetkinlikler gerektiren alanlarda yarışmalara katıldılar. Bu örneği G20 ülkeleriyle paylaştığımda hepsinde büyük bir etki uyandırdığını gördüm çünkü böylesine yaygın bir yarışma platformu, 41 farklı teknoloji yarışmasında 1 milyon gencin yarıştığı başka bir platform dünyada ikinci bir ülkede yok.” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Kaynak : Haber7

Kaynak Url : https://www.haber7.com/teknoloji/haber/3347378-bakan-kacir-duyurdu-suudi-arabistanla-yapay-zeka-is-birligi-masada


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir