Arıların bal kadar doğal olarak ürettiği arı ekmeği, başta kanser olmak üzere tüm hastalıklara karşı adeta bir kalkan görevi görüyor. Arıların kış aylarında yeterli beslenmelerini sağlayan arı ekmeği, bu nedenle yüksek miktarda vitamin ve mineral barındırır. Arı ekmeği genelde eczanelerde kavanoz içerisinde satılmaktadır.
ARI EKMEĞİ NEDİR?
Polenleri toplayan işçi arılar, hem kendileri için hem de bizler için besin üretirler. Arılar balın yanı sıra peteklerini yapmak için balmumu da oluştururlar. Arı ekmeği ise işçi arıların bal ve balmumunu salgıladıkları bazı enzimlerle karıştırarak ortaya çıkardıkları bir besin türüdür. Aynı zamanda ‘perga’ olarak da bilinen arı ekmeği, petek gözlerinde depolanır ve zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Temel kaynağı polen olan bu besin, özünde balın işçi arılar tarafından fermente edilmesiyle hazırlanmış olur.
Baharın gelmesiyle polenleri toplamaya başlayan bu işçi arılar, kovanlarının içerisinde arı ekmeklerini hazırlamaya başlar. Bu ekmek aslında arıların kış aylarında kendilerinin tüketmek için hazırladığı bir besin kaynağıdır.
ARI EKMEĞİNİN FAYDALARI
-
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
-
Bağırsak sağlığını koruyup kabızlık gibi problemlerin önüne geçer.
-
Kolon kanseri dahil olmak üzere pek çok kanser hastalığını önlemede etkili.
-
İçerisinde aynı zamanda polenden 6 kat fazla laktik asit bulundurduğu için yaşlanma karşıtı ve cilt yenileyicidir. Bu yüzden pek çok cilt bakım ürünlerinde yer alır.
-
Yüksek miktardaki K vitamini sayesinde yaraların iyileşmesinde etkilidir.
-
İçeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık seviyesini en yüksek seviyeye çıkarıyor ve hastalıklardan koruyor.
-
Diş eti kanaması gibi sorunların önüne geçerek diş sağlığını korur.
-
Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği anemisinin de tedavisinde güvenle kullanılır.
-
Tansiyonun normal seviyelerde seyretmesini sağlayıp tansiyona bağlı hastalıkların önüne geçiyor.
-
Karaciğer sağlığını korumada büyük önem taşıyor.
ARI EKMEĞİ NASIL TÜKETİLMELİ?
Arı ekmeğini 1 yaştan sonraki tüm bireyler güvenle tüketilebilir. Çocuklarda günde 6 adet arı ekmeği tüketilmesi yeterli iken yetişkinlerde bu miktar 12’ye kadar artabilir.
Kapsül şeklinde olanlarda ise kullanım dozunu hekim bilgisi dahilinde kullanmakta fayda var. Arı ekmeğini süt, yoğurt veya yine bal ile karıştırarak tüketmeniz oldukça kolay. Yine buna benzer çay ve kahvelerin içerisine katarak, çözülene kadar karıştırıp içebilirsiniz. Kronik yorgunluk gibi bir sorununuz var ise sabahları kahvaltıda düzenli olarak arı ekmeğini tüketmeniz gün boyu enerjinizi korumada etkili olacaktır.
ARI EKMEĞİNİ KULLANIRKEN DİKKAT!
Alerjik bünyelere sahip bireylerin tüm besinleri kullanırken uzman hekimlere danışması gerektiği gibi arı ve polen ürünlerine karşı reaksiyon gösterebilecek kişilerin de mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Kronik bir rahatsızlığınız, tansiyon, şeker gibi bir hastalığınız varsa da yine mutlaka bir uzman tavsiyesi almanız gerek.
Yetişkinlere nazaran yine çocuklarda daha temkinli davranmak gerek. Beslenme düzenine eklemeden önce çocuğunuzun doktoruna danışmakta fayda var. Daha önce arı ekmeği tüketilmediyse oluşabilecek yan etkilerine karşı bir uzmanla hareket etmek daha garantili. Sporcuların da severek tüketebileceği arı ekmeği, içeriğindeki yüksek protein miktarı sayesinde doğal bir takviye edici gıda olarak kullanılabilir.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://www.haber7.com/saglik/haber/3318774-ari-ekmegi-kullananlara-faydalari-ve-zararlari-nelerdir-ari-ekmegi-nasil-yapilir
Bir yanıt yazın