NASA’nın Curiosity keşif aracının Mars’ın bir zamanlar Dünya’ya benzer şekilde yağışlı ve kurak mevsimler arasında değişen bir iklime sahip olduğuna dair ilk kanıtları keşfettiğini belirten bir araştırma, kızıl gezegenin bir zamanlar yaşamı desteklemek için doğru koşullara sahip olabileceğini öne sürdü.
Mars’ın yüzeyi şu anda kurak bir çöl olsa da, milyarlarca yıl önce nehirlerin ve geniş göllerin yüzeyi boyunca uzandığı düşünülüyor.
ALTIGEN ŞEKLİNDE ÇATLAKLAR BULUNDU
Fransa’nın CNRS bilimsel araştırma merkezinde araştırmacı olan ve çalışmanın başyazarı William Rapin AFP’ye yaptığı açıklamada,
“Göl ve nehir yataklarında çalıştığımızı çabucak fark ettik, ancak bunların ne tür bir iklimle bağlantılı olduğunu bilmiyorduk. Curiosity, 2021 yılında tortu dağının yamacına tırmanırken, yaklaşık dört milyar yıl öncesine tarihlenen toprakta altıgen bir desen oluşturan tuz birikintileri buldu.” dedi.
Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, gezginin aletleri bu desenleri kurumuş çamurdaki çatlaklar olarak tanımladı.
Rapin, “Bir göl kuruduğunda çamur çatlar ve tekrar dolduğunda çatlaklar iyileşir,” bu nedenle bunun “Mars’ın döngüsel bir iklime sahip olduğunun ilk somut kanıtı” olduğunu söyledi.
Araştırmacılar, Dünya’da olduğu gibi düzenli olarak meydana gelen yağışlı ve kurak mevsimlerin, yaşamın oluşması için gereken koşulları sağlamış olabileceğini söyledi.
“OLDUKÇA ŞANSLIYIZ”
NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Ashwin Vasavada, “11 yıl boyunca, Curiosity keşif aracı sayesinde eski Mars’ın mikrobik yaşamı desteklemiş olabileceğine dair bol miktarda kanıt bulduk.
Şimdi, görev, yaşamın kökenini de teşvik etmiş olabilecek koşulların kanıtlarını buldu” dedi.
Rapin ayrıca, “Mars gibi bir gezegenin yakınında, yaşamın oluşmasına yol açmış olabilecek doğal süreçlerin anısını hala saklayan bir gezegene sahip olduğumuz için oldukça şanslıyız” dedi.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://www.haber7.com/teknoloji/haber/3345854-altigen-sekiller-bulundu-marsta-yasam-olabilir
Bir yanıt yazın