ABD ve Batı kovuldu! Afrika’da Türkiye rüzgarı esiyor

   Haber7-ÖZEL

Dünyanın sözde demokrasi devleri Batı ülkeleri ve ABD‘nin yüzyıllardır sömürdüğü Afrika Kıtası‘nda son yıllarda emperyalist devletlere bir kalkışma yaşanıyor. Kıtadaki birçok ülke birbiri ardına sömürgeci Batı ülkelerine itiraz ederek onları topraklarından kovmak için harekete geçti. ‘Kara Kıta’da dengeler her geçen gün değişirken, yeni büyük güç olarak Türkiye’nin yükselişi dikkat çekiyor. Türkiye‘nin Afrika Kıtası’nda kazandığı güven ve yükseliş ise her alanda kendisini belli ediyor. 

MACRON’UN YÜZÜNE KARŞI SÖYLENİNCE BAŞLADI

Geçtiğimiz aylarda Kongo Cumhurbaşkanı Tshisekedi‘nin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yüzüne karşı söylediği “Batı’nın Afrika’ya karşı buyurgan tavrı terk etmesi gerektiği” yönündeki söylemi Afrika’da yükselen Batı karşıtlığını dalgalandırdı. Kongo’nın ardından Fransız askerleri Mali’den kovuldu. Soykırım gerçekleştirilen Cezayir‘de üniversitelerde yabancı dil olarak öğretilen Fransızca kaldırılmasının ardından Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Fransız ‘İstenmeyen adam’ ilan edildi. Diğer bir Afrika ülkesi Çad’da ise bugüne kadar dokunulamayan Fransız askerleri alıkonuldu. 

Son olarak kalkışmaya Burkina Faso ve Nijer dahil oldu. İki Afrika ülkesi peş peşe Fransa ve ABD‘ye uranyum ihracatını durduğunu ilan etti. 

YENİ AKTÖR TÜRKİYE

Afrika’daki kalkışmayı inceleyen uzmanlar, Afrika‘da artık sömürgeci Batı ve ABD‘nin devrinin kapandığını ve bölgede yeni güçlerin ortaya çıktığını söyledi. Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerini son yıllarda arttırdığının altını çizen uzman isimler, Rusya ve Çin’in de Afrika Kıtası‘nda etkili olmaya başladığını vurguladı.

TÜRKİYE AFRİKA’DA NELER YAPTI?

Türkiye yüzyıllar boyunca sömürülen ve köleleştirilen Afrika için 1998 yılında “Afrika’ya Açılım Eylem Planı” hazırladı. Bu plan o yıllarda sözde kalırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2002’de iktidarı devralmasıyla birlikte kıta için çalışmalar hızlandırıldı. Afrika planı uzun vadeli eyleme dönüştürülürken, 2005 yılı ‘Afrika yılı’ ilan edilerek verilen önemin altı çizildi. Aynı yıl Türkiye, Afrika Birliği’nde de gözlemci statüsüne geçti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2005-2007 yıllarında başbakan olarak gerçekleştirdiği Afrika ziyaretleri ile büyük ivme kazanan ilişkiler, 2008 yılında Türkiye’nin Afrika Birliğinin Stratejik Ortağı ilan edilmesiyle yeni boyuta taşındı.

AFRİKA’DAKİ ÇALIŞMALAR HIZLANDIRILDI

2005 yılından itibaren Türkiye’nin, ABD ve Fransa’nın hakim olduğu Afrika Kıtası’ndaki varoluşu yükselmeye başladı. Bölge ülkeleriyle insani, siyasi ve ticari yeni bir ilişki kuran Türkiye 2002 yılında Afrika Kıtası’nda olan 12 büyükelçilik sayısını 44’e çıkardı. Bu sayısının ilerleyen yıllarda 50’ye yükseltilmesi hedefleniyor. 

Türkiye’nin Afrika ülkeleriyle diplomatik diyalog kanallarını güçlendirmesi bu ülkeler tarafından da karşılık buldu. 2022 yılının haziran ayında Gine Bissau‘nun Türkiye’deki Büyükelçiliğinin faaliyete geçmesiyle birlikte Afrika ülkelerinin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sayısı da 37’ye yükseldi.

Türkiye’nin Afrika Kıtası’ndaki Fildişi Sahili’nde 2009 yılında açtığı Abidjan Büyükelçiliği, Türkiye’nin kıtadaki 15 yıllık aranın ardından açtığı ilk büyükelçilik olurken,  2010’da Angola, Gana, Madagaskar, Mali, Morityus, Uganda ve Kamerun’da büyükelçilikler açıldı. 2011’de Güney Sudan, Moritanya, Mozambik, Zambiya, Zimbabve ve Gambiya’da, 2012’de Gabon, Namibya ve Nijer’de, 2013’te Cibuti, Çad, Eritre ve Gine’de, 2014’te de Benin, Botsvana, Burkina Faso, Kongo ve Ruanda’da 2018’de Burundi, Ekvator Ginesi ve Sierra Leone’de, 2019’da Tanzanya’da, 2021’de ise Togo’da Türk büyükelçilikleri hizmete girdi. 

İlişkilerin daha da geliştirilmesi için Türk Hava Yolları Afrika‘daki uçuş sayısını yoğun şekilde arttırdı. Bugün 58 Afrika ülkesinden 40’ında THY 60 noktaya düzenli seferler düzenler hale getirildi. Afrika ülkelerine doğrudan ve düzenli uçuşların sağlanması beraberinde bir takım olumlu gelişmeleri de getirdi. 

EKONOMİYE YANSIMASI

Afrika Kıtasıyla geliştirilen ilişkiler, ekonomiye de doğrudan yansıdı. Türkiye ekonomik ilişkilerini geliştirdiği Afrika ülkeleriyle kazan-kazan programını uygulamaya koydu. Türkiye‘nin dış ticaretinde Afrika Kıtası son 20 yıllık dönemde önemli gelişme gösterirken, bölge ile dış ticaret dengesi Türkiye lehine olacak şekilde kayda değer artış gösterdi. Türkiye’nin 2003 yılında Afrika kıtasına ihracatı 2,1 milyar dolar ve Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı yüzde 4,5 seviyesinde iken 2021 yılında ihracatı 21,2 milyar dolara yükseldi. 

Afrika Kıtası’nın Türkiye’nin 2021 ihracatındaki payı yüzde 9,4 seviyesine yükseldi. 

KAYNAK: HABER7

Kaynak : Haber7

Kaynak Url : https://www.haber7.com/dunya/haber/3345204-abd-ve-bati-kovuldu-afrikada-turkiye-ruzgari-esiyor


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir