NASA, Dünya bilimi misyonlarının yalnızca 2024 yılında yaklaşık çeyrek milyon terabayt veri üreteceğini tahmin ediyor.
İklim bilimcilerin ve araştırma camiasının bu ham uydu verilerini verimli bir şekilde inceleyebilmesi için IBM, HuggingFace ve NASA, ormansızlaşmayı takip edebilecek, mahsul verimini tahmin edebilecek ve sera gazı emisyonlarını rafa kaldırabilecek yeni bir iklim ve Dünya bilimi yapay zeka sınıfının temelini oluşturacak açık kaynaklı bir jeo-uzamsal temel modeli oluşturmak için işbirliği yaptı.
ORTAK BİR YAPAY ZEKA PROJESİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYORLAR
Bu proje için IBM, NASA’nın bir yıllık Harmonize Landsat Sentinel-2 uydu verilerini (HLS) kullanarak temel model olarak hizmet etmek üzere yakın zamanda piyasaya sürülen Watsonx.ai’den yararlandı.
Bu veriler, ESA’nın 13 spektral bantta kara ve kıyı bölgeleri üzerinde yüksek çözünürlüklü optik görüntüler elde etmek üzere inşa edilen Sentinel-2 uydu çifti tarafından toplanmaktadır.
HuggingFace ise modeli kendi açık kaynaklı yapay zeka platformunda barındırıyor. IBM’e göre ekip, “sel ve yanık izi haritalaması için etiketlenmiş veriler” üzerinde modele ince ayar yaparak, modelin performansını yarı yarıya daha fazla veri kullanarak mevcut son teknolojiye göre yüzde 15 artırmayı başardı.
AMAÇ DÜNYAYI İYİLEŞTİRECEK ÇÖZÜMLER BULMAK
IBM Research AI Başkan Yardımcısı Sriram Raghavan bir basın açıklamasında, “İklim değişikliği gibi kritik keşif alanlarını hızlandırmak için açık kaynaklı teknolojilerin temel rolü hiç bu kadar net olmamıştı.
IBM’in esnek, yeniden kullanılabilir yapay zeka sistemleri oluşturmaya yönelik temel model çabalarını NASA’nın Dünya-uydu verileri havuzuyla birleştirerek ve bunları önde gelen açık kaynaklı yapay zeka platformu Hugging Face’te kullanıma sunarak, gezegenimizi iyileştirecek daha hızlı ve daha etkili çözümler uygulamak için işbirliğinin gücünden yararlanabiliriz.” dedi.
Kaynak : Haber7
Kaynak Url : https://www.haber7.com/teknoloji/haber/3343865-ibm-ve-nasadan-ortak-proje-dunyayi-iyilestirmeye-calisacaklar
Bir yanıt yazın